četrtek, 13. julij 2017

JUNIJSKA DOGAJANJA V OKVIRU PROGRAMA POPESTRIMO ŠOLO

Čeprav je junij v šoli mesec zaključevanja in nestrpnega pričakovanja počitnic, pa so bile dejavnosti v okviru programa Popestrimo šolo zelo živahne in bogate.
Z vsemi, zdaj že lepo utečenimi skupinami v Nevljah, Mekinjah in na centralni šoli smo nadaljevali do 23.6.. Oblikovale so se še nove skupine. Zadnji teden junija pa so se pričele tudi počitniške dejavnosti.

Z učenci 7. razreda smo posvetili pozornost spretnosti učenju učenja. Učenci so odkrivali lastne poglede na učenje in dejavnike, ki vplivajo na njihovo učenje. V manjših skupinah so ustvarili zanimive plakate, na katerih si boste v novem šolskem letu lahko ogledali kaj je učenje, zakaj se učimo in kateri dejavniki vplivajo na uspešno učenje.

Z učenci 6. razreda smo se v okviru dejavnosti Veš kdo si in zakaj si poklic/an? posvetili odkrivanju poklicnih ciljev. S časovno kapsulo smo se prestavili v leto 2030 in »gledali« kaj delamo, kje smo, s kom smo in vse to likovno upodobili. Ob zaključku smo bili deležni zanimivih predstavitev različnih poklicev in dejavnosti.


Ustvarjalci na plan! smo se učili oblikovanja z nepredeno volno na prej oblikovano ogrodje: človeška figura, živalske figure ( ovca, škorpijon, pajek, kobilica, deževnik). Začeli smo spoznavati svet gline in številne možnosti, ki nam jih nudi.

Sodelovali smo na osrednješolski prireditvi Vsi smo sonce. Naš razstavni prostor so krasile mavrice. Vsak, ki je prišel mimo našega prostora, je lahko dodal svoj košček v skupno sonce.  Nastala je lepa mozaična slika.
Učenci so  v obogatenem programu spoznavali travniške rastline in živali ter njihove tipične značilnosti skozi predstavo. Vživljali so se v žival, ki jim je bila najbolj všeč, jo likovno upodobili in zapisali  temeljne lastnosti.  Vsaka skupina travniških prebivalcev je na odru pripravila svojo unikatno predstavitev - mini zgodbico.
 Na Uricah za sporazumevanje smo se skupaj z bibliotekarko iz Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik posvetili zgodbam o živalih ( Volk in lisica, Repa Velikanka, Mihove razglednice). Igrali smo se različne besedne igre, osvajali nove besede ter živali upodabljali v glini in papirju. Udeleženci so odigrali Repo Velikanko. Narisali in napisali so svojo razglednico, katero bodo poslali svojim prijateljem.
Od 26.6. do 30.6. je potekal prvi teden počitniških aktivnosti v sklopu projekta Popestrimo šolo.
 V skupini je bilo 13 učencev v starosti od 1. do 8. razreda.   Prvi dan smo oblikovali glino.Potem smo se lotili oblikovanja slike v mozaični tehniki iz keramičnih ploščic. Učenci so spoznavali kaj je mozaik, iz česa ga lahko ustvarimo in kako.  Starejši so se učili spretnosti rezanja z rezalnikom ploščic in ščipanja s kleščami. Mlajši so lahko dobili že pripravljene koščke in jih lepili na podlago. Vsi so se preizkusili v ščipanju ploščic in na koncu so se tudi vsi učili fugiranja. Udeležencem je bil mozaik všeč, čeprav zahteven. Ob njem so urili  svojo vztrajnost in koncentracijo.
Skozi različne vaje in interaktivne igre smo  trenirali vid, sluh, tip, vonj in okus. S pomočjo možganske nevihte in domišljije je vsaka od treh manjših skupin ustvarila  svojo avtorsko skupinsko igro.  Skupinsko sodelovanje je bilo zelo dobro, vsak je dodal svoj del. Nastale so tri zanimive igre: Med štirimi ovcami, Vreme in  Kmetija monopoli.  Z navdušenjem smo jih igrali. 

V GALERIJI si lahko ogledate še ostale zanimive utrinke  junijskih dejavnosti:
POČITNICE
ŠOLSKA PRIREDITEV
UČENJE UČENJA
UMETNOST PRI POUKU
ZA KAJ SEM POKLICANNi komentarjev:

Objavite komentar