petek, 14. februar 2020

Popri 2020 – vseslovensko tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo med mladimi


Dvanajst učencev OŠ Frana Albreht Kamnik se je udeležilo vseslovenskega tekmovanja za najboljšo podjetniško idejo med mladimi POPRI. Na tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI se je letos prijavilo 328 tekmovalcev, ki so razvili 114 poslovnih modelov, s katerimi rešujejo sodobne probleme na podjeten način. . Do 31.1.2020 so v Primorskem tehnološkem parku, ki je glavni organizator tekmovanja, zbirali podjetniške ideje, ki so jih mladi pripravljali samostojno, ob pomoči mentorjev. Iz prispelih predlogov so komisije izbrale najboljše iz vsake kategorije, ki so se uvrstili v drugi krog predizbora. Na predizbore se je uvrstilo 90 ekip, med njimi tudi vse tri z naše šole.

Garbox je sobni vrtiček z avtomatskim zalivanjem in UV lučko za gojenje v temnejših prostorih. Njihov slogan se glasi: »Svežo zelenjavo v domu si želiš, z GARBOX vrtičkom si jo priskrbiš!« Ekipo Garbox sestavljajo: Vita Škrjanc, Zala Leban, Lenart Torkar, Nejc Grčar in Alina Učakar.

Oksi je spletna aplikacija, ki bi merila ogljični vtis gospodinjstev in podjetij in hrati dajala priporočila za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Njihov slogan je: »Znižajte porabo svojih domov za boljšo prihodnost naših rodov.«. Ekipo sestavljata Naja Dobovšek in Kim Osenar.

McBee pa je multi funkcijska klop na sončno energijo s prostorom za sajenje rastlin in možnostjo polnjenja telefona. Naš slogan se glasi: »McBee ti energijo priskrbi.« Ekipo pa sestavljamo Patrik Kerznar Osolnik, Manca Homar, Nika Kordič Zamljen, David Krumperstar in Gaja Vdovč.


Gaja Vdovč, ena izmed udeleženk tekmovanja je opisala potek regijskega tekmovanja:

 »12. 2. 2020 smo se vse ekipe odpravile v ljubljanski tehnološki park na regijsko tekmovanje. Po uvodnem nagovoru smo ekipe v kratkih petminutnih predstavitvah (pitch-ih) predstavile poslovne ideje in prototipe ter nato odgovarjale na vprašanja komisije. Po predstavitvah smo bili povabljeni v VR laboratorij Tehnološkega parka Ljubljana, kjer smo se potopili v virtualno resničnost in se tam preizkusili v različnih igrah npr. beat saber. Po okrepčilu je sledila razglasitev rezultatov. Direktor tehnološkega parka dr. Jernej Pintar nam je povedal nekaj navdihujočih zgodb o uspešnih slovenskih mladih podjetnikih ter nas opomnil, da se ne smemo bati delati napak, saj se iz napak učimo. Na državno raven tekmovanja sta se uvrstili ekipi Garbox in Oksi.«

Vse tri ekipe so v procesu razvoja podjetniške ideje vložile veliko pozornosti, časa, se naučile veliko novega, pridobile mnogo novih izkušenj.

Čestitke vsem in obilo uspeha in veselja pri nadaljnjem razvoju.


Pa še nekaj utrinkov z razvoja podjetniških idej mladih...
Ni komentarjev:

Objavite komentar