četrtek, 2. julij 2020

PODJETNIŠKI KROŽEK V ČASU KORONE


Ravno smo se začeli pripravljati na izpopolnjevanje in izboljševanje naših poslovnih modelov in prototipov, ko so bile uvedene izredne razmere zaradi korona situacije. Šola je zaprla svoja vrata in ostati smo morali doma. A to nas ni ustavilo. Hitro smo se organizirali za delo na daljavo in nadaljevali razvoj preko spletne platforme  Zoom in Teams.

Tudi  nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI 2020 je v organizaciji Primorskega tehnološkega parka prvič v zgodovini potekalo na spletni platformi. Okoli 340 mladih je tekmovalo v treh kategorijah: osnovnošolci, dijaki in študenti ter mladi do 29 leta. 14. maja je 12 ekip iz kategorije osnovnošolcev predstavilo podjetniške ideje strokovni komisiji kar od doma. Po mnenju komisije so bile med njimi minimalne razlike, odločali so detajli in odločitve so bile težke.

Takole je zgledalo tekmovanje na spletni platformi Zoom.


Našo šolo sta zastopali dve ekipi, ki sta na regionalnem tekmovanju prepričali komisijo in tako dobili zeleno luč za nacionalno tekmovanje.

      EKIPA GARBOX
      raznolika po starosti, sposobnostih in močnih področjih:

Vita Škrjanc, direktorica, skrbi tudi za stike z javnostmi, Zala Leban zadolžena za računovodstvo in prodajo, Nejc Grčar za razvoj, Lenart Torkar za proizvodnjo in razvoj, Alina Učakar za oblikovanje. 
GARBOX je sobni vrtiček za gojenje zelenjave in zelišč v zaprtih prostorih, ki je premičen, modularen in po višini prilagodljiv. Nudi  avtomatsko namakanje in osvetljevanje, veliko možnosti izbire po meri kupca, na primer  vrsta modula, višine in način gojenja  z zemljo ali z vodo. Priloženi pa so tudi nasveti za gojenje in uporabo. Primeren je za ljudi, ki radi uživajo svežo zelenjavo, živijo v bloku in nimajo svoje obdelovalne površine. Zaradi premičnosti je še posebej prijazen za starejše in gibalno ovirane.
        Na tej povezavi si lahko ogledate kratko predstavitev njihove podjetniške ideje:    EKIPA OKSI, ki jo  sestavljata
Naja Dobovšek, direktorica in oseba za stike z javnostmi in Kim Osenar, ki skrbi  za  razvoj.OKSI je spletna aplikacija, ki omogoča izračun ogljičnega odtisa. Namenjena je zbiranju podatkov o porabi energetskih virov na ravni posameznega gospodinjstva oziroma podjetja. Uporabniku poda informacijo o tem, kje je poraba presežena, in predloge, kaj lahko naredijo za njeno zmanjšanje. Uporaba aplikacije jim ponuja možnost ugodnejšega koriščenja energetskih virov in jih s pomočjo izdanih certifikatov motivira za znižanje ogljičnega odtisa.
Kratko predstavitev njihove podjetniške ideje si lahko ogledate na:


Naši dve ekipi sta se odlično odrezali in pokazali veliko mero odgovornosti, vztrajnosti, fleksibilnosti, odprtosti za učenje in sodelovalnosti, kar bi si želel marsikateri tim odraslih podjetnikov. Vsak član ekipe je v razvoj podjetniške ideje prispeval  svoja močna področja in krepil svoja šibka področja.  


IZJAVE MLADIH UDELEŽENCEV

Vita Škrjanc:

  “ Začelo se je, ko smo se v okviru izbirnega predmeta udeležili startup vikenda v KIKštarterju, kjer smo se posvečali iskanju rešitev okoljske problematike. Tu so začele nastajati  naše podjetniške ideje.  Želeli smo razviti nekaj, kar bi pomagalo okolju in  ljudem za bolj zdrav način življenja. Tako smo prišli do naše poslovne ideje oz. produkta GARBOX, notranjega sobnega vrtička, ki je premičen in modularen, prav tako pa ima nastavljivo višino.

Na start up vikendu, smo bili razglašeni za najboljšo podjetniško idejo. Učiteljice so nas takoj po tem seznanile s tekmovanjem POPRI. Naša ekipa se je seveda z udeležbo strinjala, saj se nam je zdelo, da je to priložnost, ki je ne smemo zamuditi. In tako smo se začeli pripravljati za pred izbor. Oblikovali smo poslovni model in ustvarjali svoje prototipe. Uvrstili smo se v polfinale in se začeli intenzivno pripravljati na regionalno tekmovanje.  Izvedli smo spletno anketo, ki smo jo poslali tudi v dom starejših Kamnik, kjer smo dobili pozitivne odzive in predloge. Komisijo na regionalnem tekmovanju smo prepričali z dobro predstavitvijo in našim prototipom. Prejeli smo bon v višini 500,00 € in se uvrstili v finale.

Zaradi “korona situacije” smo našo podjetniško idejo razvijali na daljavo. Vse izboljšave poslovnega modela, prototipov in predstavitve so potekale preko video konferenc. Na začetku smo se dobivali enkrat na teden, proti koncu pa tudi dvakrat na dan. V finalu smo se odrezali odlično, imeli smo dobro podjetniško idejo, odlično predstavitev, žal, pa malo manj sreče za uvrstitev med prve tri, ki jo na takih tekmovanjih tudi potrebuješ.

 Definitivno pa smo vsi iz te izkušnje pridobili veliko novih in uporabnih stvari za nadaljnje življenje. Vse to pa nam je uspelo pod vodstvom odličnih mentorjev Naceta Novaka, Rosane Kleindienst, Danice Mati Djuraki in Eme Vidic Judež.”

Nejc Grčar: “Delati na projektu GARBOX je bila zanimiva izkušnja, ki jo priporočam vsakemu, ki ga zanima tehnologija ali podjetništvo. Zelo je dobro, saj te tudi prej pripravi na pič predstavitve in je lepa izkušnja za prihodnost.”

Zala Leban: “Bila je zelo zanimiva, poučna in prijetna izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabila. Res priporočam vsem, ki jih to veseli.  Pridobila sem veliko znanja in ogromno izkušenj iz podjetništva, ter veliko lepih spominov, ki sem jih doživela v času izdelovanja.”

Naja Dobovšek: “Celoten projekt Popri je bila neverjetna izkušnja, s katero smo pridobili ogromno novih znanj in izkušenj. Skozi leto smo se naučili osnove podjetništva in druga znanja, ki so ti lahko v tvoji prihodnosti zelo v pomoč. Naučiš se, kako pripeljati svoj produkt iz ideje v glavi do točke, ko ga lahko začneš prodajati. Prav tako spoznaš veliko novih ljudi in njihove zgodbe v podjetništvu.”Regina Podberšič, vodja projekta POPRI sporoča mladim udeležencem tekmovanja:
 » Iskrene čestitke obema ekipama za sodelovanje pri izdelavi podjetniškega projekta, s katerim ste izkazali veliko mero inovativnosti, ustvarjalnosti in podjetnosti, ter za uvrstitev na nacionalno tekmovanje, kar je nenazadnje izjemen uspeh!«

BRAVO MLADI! KAR ZAGNANO NAPREJ, NOVIM IDEJAM IN REŠITVAM NAPROTI.


Ni komentarjev:

Objavite komentar